Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)


Τι είναι το κολλύριο;

Κολλύριο λέγεται κάθε φάρμακο που χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία για θεραπευτικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς στις διάφορες παθήσεις του οφαλμού ή ως λιπαντικό ή υποκατάστατο δακρύων, σε κατάλληλη φαρμακοτεχνική μορφή.

Έχουν ένα ή περισσότερα δραστικά συστατικά (συνήθως είναι στείρα διαλύματα)


Ποιος είναι ο τρόπος χρήσης των κολλυρίων;

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι:

α. Πλύσιμο χεριών
β. Σπάσιμο του βιδωτού πώματος ασφαλείας
γ. Με το ένα χέρι "κατέβασμα" του κάτω βλεφάρου του ματιού στο οποίο θα γίνει η ενστάλλαξη
δ. Με μικρή πίεση στο φιαλλίδιο ενσταλάσσεται από το φιαλίδιο μια σταγόνα στο κάτω βλέφαρο (ή και περισσότερες αν χρειάζεται)
ε. Προσπαθούμε να μείνει το μάτι ανοιχτό για 30 δευτερόλεπτα χωρίς να ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα
στ. Προσοχή: Να μην αγγίξει το στόμιο του ανοιχτού φιαλιδίου σε οποιαδήποτε επιφάνεια ή στο μάτι.


Από τι επηρρεάζεται η διείσδυση του κολλυρίου στον οφθαλμό;

Επηρρεάζεται από:

- Τις φυσικοχημικές ιδιότητες του δραστικού συστατικού και των εκδόχων
- Την δακρυική στοιβάδα όπου γίνεται η πρώτη επαφή με ανάμιξη / αραίωση για κάποιο χρόνο
- Την διαπερατότητα του κερατοειδούς, επιπεφυκότα και σκληρού
- Την κίνηση των βλεφάρων
- Την κατάσταση αποχετευτικής δακρυικής οδού


Ποιά είναι τα δραστικά συστατικά των κολλυρίων;

Αντιμικροβιακά:
Ουσίες δρώσες έναντι οφθαλμικών λοιμώξεων. Επιλογή κατάλληλου αντιμικροβιακού για τοπική χρήση γίνεται αναλόγως της μικροβιακής αιτίας της λοιμώξεως.

Κορτικοστεροειδή:
Ουσίες που δρουν πολλαπλά σε περιπτώσεις φλεγμονών. Αναστέλλουν φλεγμονώδη αντίδραση οφειλόμενη σε μηχανικά, χημικά ανοσιολογικά αίτια.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη:
Χρωμογλυκικό νάρτιο που σταθεροποιώντας μαστοκύτταρα προλαμβάνει αποκοκκίωσή τους από αντιγόνα και την εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης. Προληπτικώς έναντι αλλεργιών.


Τι είναι ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Δεν προλαμβάνεται, ούτε θεραπεύεται με φάρμακα. Είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση και συνήθως παρουσιάζεται με την πάροδο της ηλικίας. Μερικές φορές, μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, ορισμένες αρρώστιες ή φάρμακα. Σε ελάχιστες δε περιπτώσεις μπορεί και ένα παιδί να γεννηθεί με καταρράκτη (συγγενής καταρράκτης).


Ποιά είναι τα κύρια συμπτώματα του καταρράκτη;

Τα κύρια συμπτώματα του καταρράκτη είναι:

- Μειωμένη μακρινή ή κοντινή όραση
- Λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από ορισμένα αντικείμενα (ακτίνες γύρω από τα φώτα των αυτοκινήτων κατα την βραδινή οδήγηση)
- Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων


Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης;

Η επέμβαση μπορεί να αποφασιστεί όταν ο καταρράκτης αρχίζει να προκαλεί μείωση της όρασης με αποτέλεσμα την δημιουργία προβλημάτων στις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου (ασφαλής οδήγηση, ανάγνωση). Βασιζόμενοι στα συμπτώματα και κατόπιν συμβουλής του οφθαλμιάτρου ορίζεται το πότε θα γίνει η εγχείρηση. Δεν είναι πλέον αλήθεια ότι ο καταρράκτης πρέπει να είναι "ώριμος" για να αφαιρεθεί.


Οι υπολογιστές βλάπτουν τα μάτια;

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι επικίνδυνες για τα μάτια. Εκτεταμένα πειράματα απέδειξαν ότι οι οθόνες, όταν λειτουργούν κανονικά, εκπέμπουν μικρή και ακίνδυνη ποσότητα ιονίζουσας ακτινοβολίας (σαν τις ακτίνες -Χ) ή μη ιονίζουσα ακτινοβολία (όπως οι υπεριώδεις ακτίνες). Η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τις οθόνες είναι κατά πολύ χαμηλότερη απ'αυτή που χρειάζεται για να προκληθεί καταρράκτης ή κάποια άλλη βλάβη στα μάτια ακόμη και αν εκτίθενται σ'αυτή για μια ζωή ολόκληρη.


Πως αντιμετωπίζουμε την αλλεργία στα μάτια;

Οι κρύες κομπρέσες και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό απο την βρύση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και αυτός είναι ένας απλός τρόπος πρώτης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων. Επίσης, τα τεχνητά δάκρυα, ειδικά αν τα κρατούμε στο ψυγείο, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε άφοβα και συχνά, ξεπλένοντας τα μάτια απο τα αλλεριογόνα και προστατεύοντας τον κερατοειδή χιτώνα και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της αίσθησης ξένου σώματος και ψύχρανσης του επιπεφυκότα.Τέλος η χορήγηση φαρμάκων είναι η βασική θεραπεία της οφθαλμολογικής αλλεργίας.